Kysymys:
Kuinka voin tarkastaa kiipeilyköyden?
Reverend Gonzo
2012-01-25 22:16:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

On välttämätöntä, että kiipeilyköydet ovat erinomaisessa kunnossa, jotta ne eivät halkeile, kun joku kiipeää.

Kuinka tarkastan köyden kunnolla, kun olen aloittamassa kiipeämisen?

Neljä vastused:
#1
+17
HorusKol
2012-01-26 04:30:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tarkastaisin köysi kauan ennen kuin pääset kalliolle, eikä juuri ennen kuin aiot käyttää / tarvita sitä.

Köysitarkastus käy olennaisesti koko köyden pituudelta, etsitkö hiukkasia tai todisteita ulkokerroksen kulumisesta. Yksi asia on huomata, että köyden sisäpuoli on saattanut olla kiristynyt, eikä sitä ole helposti nähtävissä ulkopuolelta - joskus voi tuntea, että ulompi kerros liukuu näiden alueiden yli.

Köydellä on säilyvyysaika - mutta tämä riippuu myös siitä, kuinka usein käytät sitä. Toinen noudatettava nyrkkisääntö on, että jos olet ottanut yhden suuren ulkona olevan lyijyn putoamaan köyteen (ylhäältä suojattuna), niin sinä jätät sen eläkkeelle. Voit ottaa useita pieniä putoamisia ennen eläkkeelle siirtymistä. Köyden kaatumisella pitäisi olla melkein merkityksetön vaikutus - ellei järjestelmässä ollut jostain syystä paljon löysää ja kiipeilijä putosi yli pari metriä.

Jos milloin tahansa haluat eivät ole varmoja köydestäsi - vaihda se. Hinta on paljon pienempi kuin kiipeilyvaurio.

joo - mikään ei ole pahempaa kuin tuntikausien ajaminen vain huomatakseen, että kriittinen vaihde ei ole työn tasalla: s
Mitä tarkoitat 'top-rope' putoamisella?
Yläköysikiipeily on paikka, jossa joku kiipeää köyden alaosassa - joko belayer on ylhäällä vetämällä köyttä ylöspäin, se kulkee yläankkurin läpi takaisin kallion juurella olevaan belayeriin. Lyijykiipeilyyn kuuluu kiipeilijä vetämällä köyttä takana ja asettamalla heidät menemään
Mitä mielestänne merkittävä tai pieni lyijyn pudotus? Minulla on usein noin 4-5 metrin dynaamisia putoamisia ja minulla on ollut muutama pidempi. Pidetäänkö sitä suurena putoamisena ja pitäisikö minun vetää köysi eläkkeelle vai riittääkö vain katkaista päät?
Hyvä kysymys - minulla ei kuitenkaan ole lopullista vastausta. Esittäisin sen uudeksi kysymykseksi, jos olisin sinä
Hei, joskus on vähän vaikea sanoa, kun jotain köydestä näyttää vaaralliselta. Löysin muutaman linkin ([petzl] (http://www.petzl.com/EPI/v2/epi-en/Cor/CorGB.htm), [beal] (http://beal-services.info/anglais/ EPI_CONTROLE.pdf)). Minulla on pieniä tai suuria vaippaleikkauksia (mutta ehdottomasti ei kuvaa Beal-levyn oikealla puolella).
"Ylhäältä suojauksen" putoaminen on jokapäiväistä tapahtumaa, ei lainkaan syytä jättää köysi eläkkeelle, mutta ehkä käytät terminologiaa väärin: putoaminen ylhäältä moninapa-ankkuriin, johon ei sisälly muuta suojaa, aiheuttaa putoamistekijän 2, ja jos putoamismatka on enemmän kuin muutama metri, mikä saattaa olla syynä köyden vetämiseen.
@MichaelBorgwardt - epäilen, etten yksinkertaisesti ollut täsmällinen kirjoittaessani vastausta, ja on muitakin hyviä kysymyksiä ja vastauksia siitä, mikä on merkittävä kaatuminen: http://outdoors.stackexchange.com/questions/1948/how-big-a -lasku-on-pää-lasku
#2
+9
betterThanDefaultName
2012-02-10 08:42:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

On hyvä tarkastettaessa köyttä puristamalla sitä sormien väliin yrittääksesi tuntea tyhjät vaipan sisällä olevat aukot. Tyhjyyden puuttuminen ei tarkoita, että köysi olisi turvallinen, mutta tyhjyyden läsnäolo oikeuttaa eläkkeelle siirtymisen.

Köysien kiipeilyikä on yleensä 3 vuotta.

Toinen tarkastuskohta on olla varma, että köysi on riittävän pitkä nousua varten. Sido solmu köyden päähän, jotta estäisit maksamasta kaikkia köysiä, jotka johtavat kiipeilijän putoamiseen maahan ilman belayerin pysäyttämistä.

[UIAA ei ole samaa mieltä] (http://www.theuiaa.org/upload_area/files/1/About_Ageing_of_Climbing_Ropes.pdf) 3 vuoden arviosi kanssa. He sanovat, että varastointi ja UV-ikääntyminen voidaan "melkein" laiminlyödä.
#3
+6
David Parks
2016-04-23 21:40:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Muutama kohta, jota ei ole vielä lisätty tähän:

  • Yleinen köyden rikkoutumisen syy, josta olen lukenut, on johtunut vahingossa tapahtuvasta kemiallisesta saastumisesta. Esimerkiksi yksi epäonninen kiipeilijä jätti köyden auton tavaratilaan ja pienet määrät akkuhappoa pääsi köyteen ja vahingoitti sitä. Tarkista, ettei vaipassa ole merkkejä kemiallisesta saastumisesta (korroosio, öljy jne.). Vesi on kunnossa, mutta mikään muu ei ole.
  • Köydet ovat kuluneet voimakkaammin niiden päiden lähellä, joihin solmut on sidottu. Tarkista nämä alueet erityisen huolellisesti. Joidenkin kiipeilijöiden on tiedetty lyhentävän köyttä, kun he käyttävät sitä poistamaan voimakkaammin kuluneet päät. Voit leikata köyden ja sulattaa pään kuumalle levylle.
  • Viimeinen kohta köyden leikkaamisesta ei ole huono idea yleensä. Ajan edetessä köydellä saatat haluta katkaista sen pään ja tarkastaa sisäpuoliset säikeet. Sisäiset säikeet ovat köyden kantava osa, ja ne tarvitsevat eniten tarkastusta. Vaippa voi kestää kohtuullisesti köyden käyttöikää, mutta sisäosien tulisi olla virheettömiä.
  • Tavanomaisin tarkistus on puristaa ja heiluttaa köyttä pitkin sen pituutta varmistaaksesi, ettet tunne mitään vaihtelua sisäosissa. Tein tämän cragissa ja varmasti, myös ennen. Mutta koska olen kuullut köyden rikkoutumistapauksista, jotka johtuvat kuljettamisesta auton tavaratilassa, kattaa kuolla aika, jota et ole kiinnittänyt siihen tarkemmin.
  • Viimeinen kohta I ' Kirjoissa mainittu maininta on yrittää pitää pieni hiukkaspöly pois köydestäsi, koska köysi venyy pieniä kerrostuneita kiviä / hiukkasia, jotka voivat leikata sen pois. Nostaisin kulmakarvan erityisen likaiseen köyteen. Varsinkin jos on syytä huoleen siitä, että hiukkaset ovat työskennelleet tupen alla.
  • Viimeiseksi ja todennäköisesti riittävän ilmeiseksi, kyyneleet tupessa ovat punainen lippu. Vaippa on sydämen suojaamiseksi, mieto, jopa käytön aikana kuluminen on ok, mutta älä koskaan kiipeä köydelle, jossa ydin on lähellä paljaita (ja ehdottomasti ei täysin paljaita).

Sivuhuomautuksena ehdotan myös, että luet "Tapaturmat Pohjois-Amerikan vuorikiipeilyssä" erinomaisena tapana pitää kiinni siitä, mikä todella menee pieleen kiipeilyssä. On valaisevaa nähdä, mitkä virheet todella aiheuttavat kuolemantapauksia kiipeilyssä. Kirjassa esitetään yhteenveto ja analyysi kiipeilyonnettomuuksista vuosittain.

#4
+1
simplyatin
2016-04-25 11:12:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ihannetapauksessa tarkista se sisätiloissa, ennen kuin lähdet ulkona. :) Varo konkreettisia merkkejä, kuten köyden ulkokerroksen kulumista, repeämiä, ranteita jne. Sisäkerroksen tulee olla ehjä kuten ulkokerroksen kohdalla. Jos se liikkuu itsestään, sen pitäisi soida kelloja päähän!Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 3.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...